T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / GÜNEYSU - Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu

GÜNEYSU´DA GEZİLECEK YERLER

GÜNEYSU

Her taraf yeşil, her taraf engebeli (hiçbir düzlük yok), her taraf dereler ile dolu, işte tam bir doğa cenneti. Güneysu, ziyaretçilerine, tarihi kalıntı ve eser göstermez, ama eğer doğayı yaşamak isterseniz, burası tam size göre. Çünkü, burada doğa ziyaretçilerine bambaşka güzellikler sunuyor. Buranın tüm bunların yanındaki en büyük özelliği: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN´ın, baba ocağı olmasıdır.

GÜNEYSU´YU TANIYALIM

Her taraf yeşil, her taraf engebeli (hiçbir düzlük yok), her taraf dereler ile dolu, işte tam bir doğa cenneti. Güneysu, ziyaretçilerine, tarihi kalıntı ve eser göstermez, ama eğer doğayı yaşamak isterseniz, burası tam size göre. Çünkü, burada doğa ziyaretçilerine bambaşka güzellikler sunuyor. Buranın tüm bunların yanındaki en büyük özelliği: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN´ın, baba ocağı olmasıdır.

ULAŞIM:
Güneysu ile bağlı bulunduğu Rize il merkezi arasındaki uzaklık: 15 km. dir. Güneysu-Çayeli arasındaki uzaklık: 22 km. dir. Rize ile Güneysu arasındaki yolcu taşımacılığı, minübüsler ile yapılmaktadır. Güneysu-Trabzon arasındaki uzaklık: 92 km. Güneysu-Çaykara arasındaki uzaklık; 66 km. Güneysu-Ankara arasındaki uzaklık: 835 km. dir. Güneysu-İstanbul arasındaki uzaklık: 1188 km. dir.

güneysu-3güneysu-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARİH:
Yörenin bilinen en eski adı "Potomya"dır. Çünkü; yerleşim yeri, Taşlıdere havzasının iki önemli akarsuyu olan Salarha ve Potamya deresi arasında kalmaktadır. Bu iki akarsu arasında kalınması nedeniyle, yöreye "Potamya" ismi verilmiştir.

MÖ.606 yılında, yörede "Med"lerin hakimiyeti görülür. Daha sonra ise, sırası ile: Persler, Pontus Devleti, Roma ve Bizans imparatorluğu, yörede hakimiyet kurarlar. Malazgirt savaşından sonra ise, Selçuklular bölgeyi ele geçirirler ve 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından, yöre, Osmanlı hakimiyetine sokulur.

Güneysu, 1987 yılında ilçe olmuştur.


GENEL:
İlçe: Rize ilinin, iç kesimlerinde kalan bir ilçedir. Yani, il merkezinin güneydoğusundadır. İlçe merkezinin, deniz kıyısına uzaklığı: 14 km. dir. Rize ilinin en gelişmiş ilçesidir.

İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği, yani rakımı ise: 152 metredir. Yerleşim yerinin çevresi ise, tepelerle çevrilidir. Bu tepelerin rakımı, 150 ile 2000 metre arasında değişmektedir. Çünkü: akarsu kenarında kurulmuştur. Bu tepeler arasındaki vadilerde bulunan çok sayıda dere, daha sonra birleşerek Güneysu yani Potamya deresini oluştururlar.

Hatta: ilçenin köylerinde bile, bazen aynı köy içinde, 2-3 km. mesafelerde, rakım, birkaç kata yükselebilmektedir. Yani: yerleşim yerleri, yamaçlara, dağınık olarak kurulmuştur. İlçe merkezinde ve yörede, çıplak arazi ve düzlük arazi görmek mümkün değildir.

Bölgenin iklim özelliklerine bakılırsa: en büyük etkinlik, sürekli yağış olmasıdır. Bunun sonucunda: heyelan ve sel gibi doğal felaketler, sürekli olarak yöredeki yerleşimi tehdit etmektedir. Geçmişte, 2001 ve 202 yıllarında, büyük sel felaketleri görülmüştür.

Yöre insanının en büyük ekonomik etkinliği: tarım ve tarıma dayalı sanayidir. Özellikle, çay tarımı önem kazanmaktadır. Son yıllarda ise, çay'a alternatif olarak, kivi üretimi yaygınlaşmıştır. Çay üretiminin bu kadar yoğun olması sonucu, ilçe merkezinde, Çaykur'a ait 2 fabrika ve özel sektöre ait 35 çay fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalarda, sadece yörede yetiştirilen çay değil, çevre yörelerde yetiştirilen çay bitkisi de işlenmektedir.

 

FERETİKO BEZİ:
Çay üretiminden önce, yörede, iklimin uygun olması nedeniyle, yoğun oranda "kenevir" üretimi yapılmaktaydı. Kenevirden yapılan "kendir ipi" üretimi de yaygındı. Buna bağlı olarak: Rize bezi, çay öncesinde, Rize yöresinde, ekonominin en büyük etkinliklerinin başında gelmektedir.
1960'lı yıllarda, çay bölgeye gelmeden önce, yörede her evde "feretiko bezi" tezgahı bulunuyordu. Kendir bitkisinden çıkarılan ip: çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra, feretiko özel tezgahlarında dokunup bez haline getirilmektedir. Oluşturulan bu beze "feretiko" denir. Bu bez: gerek kalitesi, gerek sağlıklı olması ve gerekse zarafetiyle, giyim alanında ve üzeri işleme yapılarak süslendiğinde, yoğun olarak kullanılmaktadır.
Evet, konuyu fazla uzatmak istemiyorum. Ama, yörenin bu ünlü bezinin mazide yoğun olan ve günümüze kadar yoğunluğu ulaşmayan üretimi, bugün yine arttırılmaya çalışılıyor ve yöredeki resmi makamların desteği ile, yeniden feretiko bezi üretimi yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bunları anlatmamın sebebi şu: buraya yolunuz düşerse, mutlaka feretiko bezi veya bu bez ile üretilmiş bir şeyler satın alabilirsiniz, zaten gördüğünüzde beğenmemeniz mümkün değil, ama öte yandan bu bezin sahtesini satın almamaya dikkat etmelisiniz.

NE YENİR-NE İÇİLİR:
İlçe merkezinde, yöresel yemek ve lokanta hizmeti veren küçük lokantalar bulunmaktadır. Ayrıca: yine, Asmalıırmak köyü ve Gürgen köyünde de, alabalık satışı yapılan, alabalık çiftlikleri bulunmaktadır.
Bu çiftliklerin restoranlarında: mutlaka alabalık tatmalısınız ki, bu lezzeti, başka bir yerde bulmanız mümkün değildir.
NE SATIN ALINIR:
Güneysu'ya geldiğinizde, Halk Eğitim Merkezi satış reyonu ve yöresel satış yerlerinden, bakır ve ahşap işmeme olarak yapılmış eşyalar, "feretiko" bezi ve bu bezden üretilen güzel şeyler satın almalabilirsiniz. Ayrıca yöremiz de tarımı yapılan çayların en kalitisnden çeşit çeşit hediyelik olarak fabrikalrdan ve satış reyonlarından alabilirsiniz.
KONAKLAMA:
Güneysu ilçesinde, çok güzel bir Öğretmenevi bulunuyor. Özellikle, mimari yapısıyla dikkati çeken öğretmenevi: 2008 yılında hizmete açılmıştır. 12 oda, 2 Suit Oda toplam 28 yatak kapasitesi ve 300 kişilik çok amaçlı salon bulunmaktadır.
Öğretmenevi, ilçe merkezinde, Sağlık caddesindedir. Telefon numarası: 0464-3442082.

26-03-2024

GÜNEYSU´DA GEZİLECEK YERLER

KIBLEDAĞI - DUA TEPE CAMİSİ:

Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN´ın baba ocağı Rize´nin Güneysu ilçesindeki bin 130 rakımlı Kıble Dağı´nın zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan Kıble Dağı Camisi´nin yapımı tamamlandı. Güneysu ilçesinde, kıble yönünde olması ve ilçenin birçok yerinden görülebilmesi nedeniyle Kıble Dağı ismiyle anılan 1130 rakımlı dağın zirvesine inşa edilen caminin yapımı yaklaşık 1.5 yıllık çalışmanın ardından sona erdi.

 dağ cami-10dağ cami-11


























ARAPDÜZÜ YAYLASI:

Güneysu Kaymakamlığı tarafından yapılan projeyle, Arapdüzü Doğa Parkı tamamlanarak hizmete girdi. Güneysu`nun Kıbledağı köyü sınırları içerisinde gerçekleştirilen proje ile sahilden 25 kilometre içeride ve yaklaşık bin 800 rakımda dünyada eşi benzeri bulunmayan bir doğa parkı oluşturuldu. 106 hektar alanda kurulan parkta, balta girmemiş ormanın içerisinde 1 kilometre uzunluğunda yürüyüş parkuru ve gözetleme kuleleri oluşturuldu. Parkı ziyaret eden turistler; doğal taş, asma köprüler ve ahşap köprülerden oluşan yürüyüş parkurunda gezip hem bitki örtüsünü hem de doğal şelaleleri seyretme imkanı buluyor.

31-05-201931-05-2019







































HANDÜZÜ YAYLASI:

Güneysu ilçesinde, özellikle "Handüzü" yaylasında, yaz aylarında, dağ ve yaylacılık turizmi yapılıyor. Özellikle, 1999 yılından bu yana, her yıl Ağustos ayı içinde düzenlenen "Yayla şenlikleri"ne, birçok insan katılmaktadır. Handüzü yaylasında, insanın doğa ile başbaşa kalabileceği konaklama yerleri yapılmaktadır en kısa sürede yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır., ziyaretler, günübirlik yapılmaktadır. Yolu derseniz, beton kaplı yol, ulaşım için uygundur. Handüzü yaylası, ilçe merkezine 16 km. uzaklıktadır.









































 

KATARAHTE ŞELALESİ
ilçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunan Kiremit Mahallesinde, bir de çok eski yıllardan bugüne kadar süregelen "Katarahte Şelalesi" bulunmaktadır. Bu şelale, özellikle yaz aylarında serinleme ve piknik amaçlı kullanılmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2024 - Güncelleme: 26.03.2024 12:04 - Görüntülenme: 45
  Beğen | 0  kişi beğendi